Szczecin: SLD rozdawało Konstytucję RP mieszkańcom

dodano 2017-05-25 14:03 w kategorii: Informacje

O przypadającej w czwartek 20-stej rocznicy referendum konstytucyjnego przypomnieli członkowie Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Na ulicach miasta rozdali ponad 1000 egzemplarzy Konstytucji RP z podpisem prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego.

Politycy SLD przypomnieli, że Konstytucja sprawdziła się w wielu trudnych momentach, a to właśnie Sojusz Lewicy Demokratycznej miał największy udział w jej tworzeniu i uchwaleniu. Jest to najważniejszy akt prawny w Polsce, który gwarantuje ochronę naszych praw i wolności. Wszelkie próby negacji Konstytucji, czy jej szybkiej zmiany to gra polityczna ze strony obecnego rządu i prezydenta.

Referendum konstytucyjne odbyło się 25 maja 1997 r. Za przyjęciem Konstytucji opowiedziało się 53,45% głosujących przy frekwencji 42,86%.

Konstytucja uchwalona 2 kwietnia 1997 r. jest jedynym tego typu aktem prawnym w historii Polski, przyjętym w ogólnopolskim referendum. Weszła w życie 17 października 1997 r. i obowiązuje do dzisiaj.