Blogosfera

Kotlęga: Sejmik (nad)zwyczajnie

Data dodania: 2017-04-11 15:28

SEJMIK (NAD)ZWYCZAJNIE

W dniu 7 kwietnia 2017 roku zwołano XXI Sesja Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego. Jest to kolejna w ostatnich miesiącach sesja nadzwyczajna ze z mało nadzwyczajnym programem. Zjechano się z całego województwa aby upoważnić Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego do udzielenia pełnomocnictwa oraz udzielenia odpowiedzi na skargę wniesioną przez Forum Związków Zawodowych z siedzibą w Warszawie. Skarga Forum Związków Zawodowych dotyczy uchwały sejmiku w sprawie połączenia szpitali w Zdunowie i na ul. Arkońskiej w Szczecinie. Forum uważa, że konsolidacja nie była z nim konsultowana i poskarżyło się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Samorząd województwa musi natomiast w sądzie okazać się upoważnieniem sejmiku wydanym w formie uchwały. Radni przed głosowaniem poprosili o udostępnienie im przygotowanej dla sądu odpowiedzi, która już była gotowa o czym poinformował na sesji jeden z członków zarządu województwa.

Spowodowało to niebywałą, nawet jak na dzisiejsze niskie wojewódzkie standardy samorządowe, awanturę w sejmiku. Marszałek Geblewicz (PO) zarzucił  radnym opozycyjnym, że chcą postawić procedury na głowie. I to było jego jedyne „ merytoryczne uzasadnienie”. Następnie marszałek uzasadnił swoją wypowiedź: „PiS zarzuca nam brak konsultacji społecznych, a rozmowy takie były i to ze wszystkimi związkami zawodowymi w obu szpitalach wraz z Wojewódzką Radą Dialogu Społecznego. Co więcej, zarzut taki czyni nam partia, która nocami przyjmuje w Sejmie ustawy, procedowane w trybie poselskim, czyli bez konsultacji społecznych. To jest hipokryzja do kwadratu”.  Na te słowa zareagował radny Drzazga (PiS) kierując swoją wypowiedź do marszałka: „Jestem Polakiem i dość już mam słuchania tych szyderczych, obraźliwych wypowiedzi . Ostatnio, jak pana obserwuję, to chyba jakiś diabeł w pana wstąpił. Tylko nie wiem, czy rosyjski czy niemiecki. Co się z panem dzieje”?

W taki sposób uczestnicząc w posiedzeniu sejmiku znaleźliśmy się w świecie wielkiej polityki. Marszałkowi puściły nerwy w następstwie czego pomyliła mu się sala sejmowa z salą sejmikową. Radni mają zawsze prawo dostępu do dokumentów nad którymi obradują. Koalicja rządząca w województwie zachodniopomorskim  (PO – PSL) uchwaliła w tej sprawie tak jak chciała. Głosowano za, ot taka sejmikowa „randka w ciemno”.

Opisana sprawa jest prawnie z pozoru bardzo błaha. Niemniej oddaje ona niezwykle złożoną atmosferę pracy sejmiku. Nic tak nie pomaga rozwojowi naszych „małych ojczyzn” jak kumulowanie wszystkich sił na rozwiązywanie ludzkich problemów. Tego dzisiaj nam brakuje…

Życzę pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół oraz wesołego Alleluja.

Jerzy Kotlęga

Zobacz profil polityka: Jerzy Kotlęga