Wspólnie dla dobra Łodzi i jej mieszkańców

Przedstawiciele SLD, PO, Nowoczesnej, PSL i Komitetu Obrony Demokracji poinformowali podczas piątkowej (6.07) konferencji prasowej, o wspólnym starcie w nadchodzących wyborach samorządowych w Łodzi. Cztery ugrupowania, z poparciem łódzkiego KOD, wejdą w skład Komitetu Wyborczego Hanny Zdanowskiej.

Po wielomiesięcznych rozmowach udało się osiągnąć porozumienie, w sprawie wystawienia wspólnych list do Rady Miejskiej w Łodzi, a także poparcia jednego kandydata na prezydenta miasta, którym będzie Hanna Zdanowska. Przedstawiciele wszystkich ugrupowań zgodnie podkreślają, że najważniejsze jest dla nich dobro miasta i jego mieszkańców, dlatego zamierzają działać ponad podziałami, by wszystkim łodzianom żyło się coraz lepiej.

"To jest dobre porozumienie grupy ludzi, którzy, owszem, mogą się czasami różnić, ale łączy ich jedno: chcą działać dla dobra miasta i zgodnie z własnymi przekonaniami, a nie zgodnie z instrukcjami, które przyjdą z centrali przy Nowogrodzkiej" - stwierdził Pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela, szef SLD w Łodzi.

"Porozumienie, jakie osiągnęliśmy, jest optymalne. I chciałbym zapewnić łodzian, że jeśli wygramy, to nic się w sprawnym zarządzaniu miastem nie zmieni. Tak samo jak dziś ważny będzie dla nas każdy chodnik do wyremontowania, każde boisko... Chcemy działać wspólnie, by stworzyć w Łodzi fantastyczne warunki do życia dla każdego, bez względu na jego poglądy" - dodał wiceprezydent Trela.

Podczas konferencji Pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela wręczył prezydent Hannie Zdanowskiej "Dziennik budowy Łodzi", podkreślając, że sama Łódź jest inwestycją. W dzienniku wiceprezydent Trela zapisał to, co udało się do tej pory zrealizować, zostawiając puste kartki do zapisania na przyszłość.

Czy inne miasta województwa łódzkiego wezmą przykład z Łodzi, okaże się w najbliższym czasie. Dziś pewne jest natomiast, że bez względu na osiągnięte w Łodzi porozumienie, którego ważną częścią jest SLD, w wyborach do Sejmiku Województwa Łódzkiego Sojusz wystartuje pod szyldem SLD Lewica Razem.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!