image_intro_alt

Andrzej Szejna: Czy zdaje Pan sobie sprawę, iż ograniczanie praw i wolności może mieć miejsce tylko w drodze ustawy?

W związku z coraz brutalniejszym podejściem funkcjonariuszy Policji do osób sprzeciwiających się, w sposób pokojowy, obecnemu rządowi Lewica liczy na szczegółowe wyjaśnienia w zakresie działań, jakie podjął minister spraw wewnętrznych i administracji w zakresie sprawowania nadzoru nad Policją. Ponadto pragnę zauważyć, iż Konstytucja RP w art. 31 ust. 3 jednoznacznie wskazuje, iż „Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw”. Wszelkie działania Policji podejmowane na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, dążące do ograniczenia wolności organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich, są naruszeniem Konstytucji RP.

W tej sprawie posel Andrzej Szejna przedłożył interpelację z zapytaniami:

1. Czy w okresie od grudnia 2020 do 30 stycznia 2021 roku spotykał się Pan bezpośrednio lub w sposób zdalny z komendantem głównym Policji lub którymkolwiek z jego zastępców? Jeżeli tak, to proszę o podanie tematów i terminów tych spotkań.
Ile razy w okresie od dnia 9 października 2020 roku do 30 stycznia 2021 roku uczestniczył Pan w posiedzeniach Komitetu Rady Ministrów ds. Bezpieczeństwa Narodowego i spraw Obronnych? Proszę o wskazanie dat posiedzeń i osób, które w nich uczestniczyły, oraz wniosków lub zaleceń z nich wynikających.
2. Czy kiedykolwiek wydał Pan polecenie lub instrukcje komendantowi głównemu Policji, któremukolwiek z jego zastępców lub komendantów wojewódzkich Policji, w jaki sposób funkcjonariusze Policji mają zachowywać się wobec obywateli sprzeciwiających się obecnemu rządowi?
3. Czy popiera Pan coraz brutalniejsze sposoby rozwiązywania pokojowych demonstracji przez Policję? Czy metody te nie przypominają Panu tych stosowanych na Białorusi przez reżim Łukaszenki?
4. Czy zdaje Pan sobie sprawę, iż ograniczanie praw i wolności może mieć miejsce tylko w drodze ustawy?

Zdjęcie: https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/pokazuje-gest-dwoma-palcami-grupa-feministek-protestuje-w-obronie-swoich-praw-na-swiezym-powietrzu_9691649.htm#query=protest&position=4

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!