Bydgoszcz. Obradował Zarząd Wojewódzki Nowej Lewicy

W poniedziałek, 10 października w siedzibie partii w Bydgoszczy zebrali się członkowie Kujawsko-Pomorskiego Zarządu Wojewódzkiego Nowej Lewicy. Obrady prowadził współprzewodniczący RW Piotr Hemmerling.

Piotr Hemmerling przedstawił zebranym informację o ustaleniach Zarządu Krajowego Nowej Lewicy, o obradach którego pisaliśmy TUTAJ. Podkreślił zadania, które posłużyć mają lepszemu przygotowaniu członków partii do wyborów parlamentarnych oraz kontynuowaniu cyklu konwencji lewicy, realizowanych wspólnie z PES. One to wypracować mają deklaracje co do celów, jakie kreślą sobie partie lewicy do realizacji po wyborach, kiedy będą współrządziły i naprawiały szkody wyrządzone naszemu państwu przez rządy PiS. Podziękował  przedstawicielkom i przedstawicielom kujawsko-pomorskiej lewicy w dotychczasowych konwencjach nt. ochrony środowiska i praworządności, w tym posłom.

Z kolei Ewa Sypniewska (członkini Rady Krajowej Nowej Lewicy) złożyła informację o przebiegu posiedzenia Rady Krajowej Nowej Lewicy i później wspólnym posiedzeniu rad krajowych Nowej Lewicy i Partii Razem. Efektem tych posiedzeń (pisaliśmy o nich TUTAJ) było zdeklarowanie obu formacji o dalszej ścisłej współpracy i wspólnym starcie do wyborów parlamentarnych oraz o zwołaniu na 10 grudnia br. Kongresu Programowego Lewicy.

Zrzut ekranu 2022 10 10 195924   Zrzut ekranu 2022 10 10 195823

Najbliższym wydarzeniem, angażującym działaczy kujawsko-pomorskich jest Europejski Kongres Kobiet w Toruniu, który odbędzie się 22 października br. Inicjatorka i koordynatorką Kongresu jest toruńska posłanka lewicy Joanna Scheuring-Wielgus. Wydarzenie cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a przyjęto już ponad 750 zgłoszeń udziału. Koordynatorem na terenie województwa jest współprzewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy Jacek Warczygłowa.

Podczas posiedzenia ZW o udziale działaczy województwa mówił sekretarz RW Zbigniew Welenc. W dniu Kongresu do Torunia wyruszą autokary z uczestnikami z Bydgoszczy, Włocławka (2), z Grudziądza, Nakła, Mogilna i Inowrocławia. O godz. 10,oo rozpocznie się rejestracja, a o 11,oo start Kongresu.

Zainteresowanych jeszcze udziałem w wydarzeniu – prosi się o kontakt z posłanką Joanna Scheuring-Wielgus, a także zaglądanie na stronę Kongresu https://ewc2022.eu

310698206 575813567678554 6292462168573390018 n310698206 575813567678554 6292462168573390018 n copy  Zrzut ekranu 2022 10 10 201124

Następna sprawą, jaką zajmował się Zarząd Wojewódzki była reaktywacja organizacji partyjnej w powiecie żnińskim. Po dyskusji o sytuacji w partii na tym terenie, odejściu przewodniczącej i rozwiązaniu struktur, istnieje potrzeba doprowadzenia do zebrania członków organizacji i uporządkowania struktur Nowej Lewicy. Zarząd Wojewódzki podjął uchwałę w sprawie powołania pełnomocnika do wykonywania zadań i kompetencji władz organizacji powiatowej w Żninie. Funkcję tę powierzono na 6 miesięcy Ninie Sikorze, obecnej na posiedzeniu ZW. Do udzielenia pomocy w tej aktywności zdeklarowali się także członkowie ZW – Piotr Jaskólski z Inowrocławia i Henryk Grobelny z Kcyni.

Zarząd Wojewódzki zainteresował się także propozycją krajowego rzecznika prasowego Nowej Lewicy o możliwości zorganizowania w regionie szkolenia dla działaczy zajmujących się prowadzeniem social mediów.

311211580 790577845533199 5206338811359065031 n

Na fot. od lewej: Zbigniew Welenc, Marek Jopp, Henryk Grobelny, Rafał Heidek, Nina Sikora, Piotr Hemmerling, Joanna Hofman-Kupisz, Mirosław Kozłowicz, Beata Krajewska, Piotr Jaskólski, Michał Wysocki, Wojciech Grabczewski, Czesława Augustinowicz, Natalia Pietrzak, Ewa Sypniewska i Renata Biernacka.

Ponadto przedstawiono ofertę szkoleniową lewicy w postaci prowadzenia Uniwersytetu Samorządowego Lewicy. Adresowany jest on do obecnych i potencjalnie przyszłych radnych oraz animatorów samorządowych. Większość wykładów i warsztatów  odbywać się będzie online. Zajęcia rozpoczną się pod koniec października, więc istnieje jeszcze możliwość zgłoszenia chętnych pod adresem https://tinyurl.com/2p9uvbf5

Informacja Zbigniewa Welenca o stanie opłacania składek partyjnych w województwie i instancjach powiatowych była zamykającą posiedzenie ZW.

Opr. nim, 10 października 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!